Nøkkelord

Her er en liten ordliste med forklaring på uttrykk vi bruker - og som muligens ikke er så innlysende som vi skal ha det til.

12-mat
Matpakkemåltid ons-tor kl 1130.  Vi drikker vann og melk til maten.  Mandager serverer vi havregrøt og tirsdager lager grublisene varmmat til oss. Fredager baker vi rundstykker og barna smører mat selv.

3-mat
Lett måltid kl 1445.  Vi skjærer opp frukt og grønnsaker som serveres på fat.  Noen har med seg yoghurt, men det er slettes ikke nødvendig.  Andre spiser resten av matpakken sin.  Frukt og grønnsaker kjøpes inn av barnehagen. 

Solsikkegruppa
1 og 2-åringene. 2-åringene har også lesegruppe, 1-åringene leser vi for hver for seg. Vi bytter mellom å skjerme de små fra de store og å ha dem i stor gruppe. Begge deler har sine fordeler og variasjon er bra.

Stjernegruppa
3-åringene.  De har egen lesegruppe på mandager og aktivitetsgruppe på fredager.

Biblioteksguppe 
4-åringene.  De drar på biblioteket ca 1 gang i måneden og er med og baker rundstykker på fredager.

Grublegruppe
1) betegner førskolebarna som gruppe (5-åringene).  GG drar på svømming, handler mat til, baker rundstykker, dekker bordet, er ordensbarn, har brannvernopplegg med tur til brannstasjonen på Bekkestua og stor samling på Kalvøya, overnattingstur i juni
2) gruppeaktivitet for 5-åringene med vekt  på overgang til skole

Samlingsstund 
Morgensamling er en mer eller mindre fast samling kl 900 med sangopprop, telling og sanglek,rim og regler. Temauker belyses, vi leser, synger, forteller, ser på film (FORUT), danser, smaker.. . Dette foregår i ungdomssalen, bortsett fra i desember.  Da har vi adventskrok i sofaen inne på avdelingen med kalendersamling kl 900

Musikk
Vi har stort fokus på musikk og sang.  Vi opptrer 6 ganger i året, for både kjente og ukjente.  Vi øver mye i forbindelse med opptredener og bruker ellers musikk til det meste.

Opprop
Oppmøtelisten blir ført ved 12-mat, i tillegg til liste i gangen. Barna blir ropt opp og må svare på forskjellige måter hver dag, for eksempel fullt navn, farge på matboks, adresse,yndlingsmat, navn på foreldre/besteforeldre…

Baking
Fredager fra kl 900 triller 4+5-åringene ut rundstykker.  Hygiene er veldig viktig.  Hender vaskes godt og ingen har lov til å plukke seg i fjeset eller håret.  Da må det ny håndvask til. Deigen er forskjellig fra gang til gang og teknikken må tilpasses.

Håndvask 
Alle barna vasker hender når de kommer om morgenen. Tøyhåndklær byttes hver morgen av barn/foreldre. Barna må vaske hender etter alle dobesøk, nesepuss, før baking og hvert måltid. 

Kosedyrdag/lekedag
Barna kan ta med et kosedyr/leke .  Dette er ingen fast dag, men taes etter forespørsel.  Ellers må leker være igjen hjemme

Lesegrupper
Aldersdelte grupper på mandager fra kl 0915.  Vi går gruppevis fra avdelingen og setter oss i en hyggelig krok og leser en bok som passer for alderstrinnet.

Tur
Planlagt tur med sekk, matpakke og drikke eller spontan tur med hele eller deler av gruppen. Vi går til sykehusskogen, eplehagen, kirketunet, Dønski...

Ungdomssal
Stort rom som barnehagen disponerer i tillegg til avdelingen.  Her er det bla. scene og stor boltreplass. 

Ryddetid
Før vi spiser 12-mat må alle hjelpe til å rydde. Leker sorteres og settes (stort sett) på riktig plass. Vi gjør det samme ute, før vi går inn til 3-mat. 

Skiftetøy
1 bukse, truse,1 strømpebukse/1 par sokker, tynn genser, ullundertøy (stillongs+trøye), tykkere ulltøy, evt. body i skapet. Vi har ikke stor plass og det som ligger på hylla må ikke falle ned på barna. Det må være plass til koppen på hylla. Det går an med en liten pose som henger på knaggen

Åpent Hus

Menighetens eldretreff kl 11-13 på onsdager oppe i kirkestuen. Vi synger for dem ca 4 ganger i året (oktober, Lucia, karneval, mai) og foreldre er velkomne til å høre på.

Førjuls- og sommerfest
Fest med forestilling en lørdag kl 11-13 i juni og desember.  Barnehagen forbereder skuespill/forestilling, foreldre (AU) har ansvar for resten av festen (pølser, kake, nisse, loddsalg…)

Dugnad  
En lørdag i mai kl 10-13 (før den 17.).  Foreldre «forgyller» utearealet i bgh, barna og deres søsken passes på ute i nabobarnehagen. Avsluttes med felles kake/kaffe/saft kl 12-13